Abruzzen

Langs Romeinen en Benedictijnen

EXCLUSIEVE TROUW-REIS

8-daagse vliegreis

o.l.v. drs. Ingrid Paardekooper

1 t/m 8 juni 2019

Hermitages, middeleeuwse bergdorpjes en kastelen, opgravingen, kerken en abdijen: in elke hoek van de Abruzzen zijn sporen van een rijk cultureel verleden te vinden. Het is het gebied van de oude Italische volkeren, die zich zo lang verzetten tegen de Romeinen, maar zich toch bij hen aansloten en een regio werden van het Romeinse Rijk. Het is ook een gebied waar machtige kloosterordes richting gaven aan het sociale en economische leven en belangrijke impulsen gaven aan de ontwikkeling van de architectuur en kunst. Tijdens onze reis bezoeken we enkele sporen van dit interessante verleden en komen daarbij op adembenemende plekken. Tussendoor genieten we bovendien van streekproducten, de regionale keuken en een wijnproeverij.

PROGRAMMA

dag 1, za 01-06 Directe lijnvlucht Amsterdam-Rome. Rit naar ons vriendelijke familiehotel in Sulmona, waar we de gehele reis verblijven. Sulmona, de geboorteplaats van Ovidius, is een van de charmantste plaatjes van de Abruzzen en schitterend gelegen tussen drie nationale parken. Onder het genot van een welkomstdrankje geeft de reisleidster een inleiding op het programma van de rest van de week.

dag 2, zo 02-06 Een rustige ochtend in Sulmona. Een stadswandeling leidt ons door de geschiedenis van de stad, van het museum met de archeologische resten van een Romeins huis via het dertiende-eeuwse aquaduct en de Romaans-gotische portaal van de San Francesco della Scarpa naar de kathedraal. Wie wil kan hier de eucharistieviering bijwonen. De reisleidster neemt u mee naar vrienden, die u uitnodigen voor een typisch Italiaanse lunch in hun bio-agriturismo. ’s Middags zien we de resten van het Italische heiligdom gewijd aan Hercules en het tegen de hellingen van de berg Morrone gelegen kluizenaarsoord van Sant’Onofrio, dat naast mooie fresco’s ook een geweldig uitzicht over de omgeving biedt.

dag 3, ma 03-06 In de buurt van Roccamorice liggen twee kluizenaarsoorden, beide op fantastisch mooie plekken, midden in de bergen, omringd door groen. De Santo Spirito a Majella ligt hoog en biedt daardoor prachtige uitzichten. De San Bartolomeo in Legio ligt in een dal, iets boven een rustig kabbelend riviertje, en is alleen te voet te bereiken. Met elke stap naar beneden wordt het stiller, totdat je op een gegeven moment niets anders hoort dan het ruisen van de bladeren en het kabbelen van het riviertje. Tot slot bekijken we een kerk gewijd aan de Engelse aartsbisschop Thomas Becket.

dag 4, di 04-06 De Santa Maria ad Cryptas is gebouwd in de dertiende eeuw, op een plek waar waarschijnlijk in de negende of tiende eeuw een heiligdom met een crypte stond. Daar ontleent de kerk dan ook haar naam aan. De grootste schat van de kerk wordt gevormd door fresco’s die de binnenmuren en de gewelven compleet bedekken. In Capestrano zien we de San Pietro ad Oratorium met de mysterieuze inscriptie van het Satorvierkant. Tijdens de lunch proeven we saffraan, een lokale specialiteit. In Bominaco staan de Romaanse abdij Santa Maria Assunta en het Oratorio di San Pellegrino, waar we wederom bijzondere fresco’s aantreffen. De muren van het bescheiden gebouw zijn volledig bedekt met frescocycli.

dag 5, wo 05-06 De abdij van San Clemente a Casauria werd gebouwd in de negende eeuw, maar in de eeuwen erna meerdere malen geplunderd en verwoest. In de twaalfde eeuw werd de abdij weer opgebouwd met in de portico gebeeldhouwde verhalen over de geschiedenis van de abdij en op de bronzen deur cassettes met Arabische en Byzantijnse motieven. Na onze vislunch in een van de trabocchi in Fossacesia bezoeken we de San Giovanni in Venere, die op een heuvel staat. Daar genieten we van het uitzicht op de Adriatische zee, maar ook van de rust, de prachtige middeleeuwse architectuur, de rozentuin en de fresco’s in de crypte.

dag 6, do 06-06 We krijgen een rondleiding op de Italische site van Alba Fucens met resten van stadsmuren, een amfitheater en een forum. Op de plaats van de Apollotempel staat nu de Benedictijnse kerk van San Pietro. De middag brengen we door in l’Aquila. We maken een uitgebreide stadswandeling langs de fontein van de 99 cannelle, de Piazza Duomo en enkele kerken. In het straatbeeld zijn nog steeds de gevolgen van de aardbeving in 2009 te zien.

dag 7, vr 07-06 In Corfinio bekijken we de romaanse dom met het oratorium van Sant’Alessandro. Het centrale plein van het dorp is gebouwd op de resten van een antiek theater. Ook bekijken we de opgraving van het Italische Corfinium, de hoofdstad van de Italische bondgenoten, die in opstand kwamen tegen de Romeinen. We leren meer over de Italische volkeren in het lokale archeologisch museum. Op een verlaten plek in een ravijn staat het klooster van San Venanzio. Op een klein terras boven een rivier trok de heilige zich terug om te bidden. Tot slot krijgen we een rondleiding bij een wijnhuis, waar we uiteraard ook enkele wijnen proeven.

dag 8, za 08-06 Transfer naar de luchthaven van Rome en directe lijnvlucht Rome-Amsterdam.

REISGEGEVENS

Reissom: € 1975,-

Toeslag eenpersoonskamer: € 140,-

Inclusief

Lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, overnachtingen op basis van logies en ontbijt, 6 lunches, 1 diner, reisleiding, lokale gidsen, boek Abruzzo. Het groene hart van Italië,  entrees, CO2-compensatie.

Exclusief 

Overige maaltijden, drankjes, fooien, verzekeringen, verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking.

Groepsgrootte

De reis gaat door bij minimaal 15 deelnemers; het maximum bedraagt 25.

Reisleiding

De reis zal inhoudelijk worden geleid door drs. Ingrid Paardekooper. Ze studeerde klassieke talen in Leiden met als hoofdvak godsdienstgeschiedenis. Ze was jarenlang als docent klassieke talen en conrector werkzaam aan een zelfstandig gymnasium en organiseerde en leidde vele reizen naar Florence en Rome. Daarnaast reisde zij door vrijwel alle regio’s van Italië, maar de laatste jaren zijn de kunst, cultuur en geschiedenis van de Abruzzen haar grote passie. Van haar hand verscheen in 2017 een culturele reisgids over de Abruzzen. Momenteel werkt zij aan een soortgelijke reisgids over Molise.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Rome en vice versa per Alitalia. De vluchttijden zijn:

01-06-2019      Amsterdam - Rome              12.05 - 14.15 uur

08-06-2019      Rome - Amsterdam              14.10 - 16.40 uur

Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.

NB Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

De rondreis door Italië wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. Houdt u rekening met veel bochtige wegen.

Hotels en maaltijden

Tijdens de reis wordt verbleven in een charmant viersterrenhotel in het centrum van Sulmona. De eerste avond wordt gezamenlijk gedineerd; op de overige dagen zijn de lunches gereserveerd. De inbegrepen maaltijden vinden plaats in lokale restaurants en er wordt gekozen voor menu’s met zo veel mogelijk plaatselijke producten.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Dit betekent dat het programma goed gevuld is, maar dat er veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen. Het is belangrijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, kunt u gerust telefonisch contact met Labrys Reizen opnemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Weer

Begin juni is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis door midden-Italië. De temperatuur is doorgaans zeer aangenaam; het kan al warm zijn, maar de echte zomerhitte is nog niet aangebroken. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 27 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.

NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Italië maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen. 

Verblijfsduur & prijs

8 dagen vanaf € 1.975,- per persoon

Reissom: € 1975,-

Toeslag eenpersoonskamer: € 140,-

Aantal deelnemers: minimum: 15 / maximum: 25

Reisleiding: drs. Ingrid Paardekooper

Contact Labrys Reizen: drs. Hanneke BruijnLabrys Reizen
Labrys Reizen
Berg en Dalseweg 27
6522 BA
Nijmegen

024 38 22 110
info@labrysreizen.nl
www.labrysreizen.nl
v.a. pp.€ 1.975,-