9-daagse cultuur- en wandelreis 

Tijdens deze 9-daagse belevingsreis staat het pelgrimeren centraal. Drs. Herman Holtmaat neemt u mee naar plaatsen die voor pelgrims van betekenis zijn op de tocht naar Santiago en laat u kennismaken met de culturele hoogtepunten. 
We beginnen onze reis in Logroño en begeven ons vanuit deze Noord-Spaanse stad door de met wijngaarden bedekte heuvels westwaarts via Burgos en León richting de eindbestemming Santiago de Compostela. Onderweg doen we een aantal bekende en minder bekende plaatsen aan, die allemaal een bijzonder raakvlak hebben met de pelgrimage. We bezoeken diverse pelgrimsstadjes, kloosters, musea en kerken. Bijna elke dag is er gelegenheid tot het maken van een korte wandeling langs kenmerkende stukken van de Camino Francés.

Programma

dag 1, zo 15-09 Directe lijnvlucht Amsterdam-Bilbao. Rit naar Logroño waar we genieten van een welkomstdiner en twee nachten verblijven. 

dag 2, ma 16-09 Per touringcar gaan we naar Eunate, waar we, indien mogelijk, het mysterieuze achthoekig romaans kerkje bewonderen dat zich eenzaam in het open landschap bevindt. We rijden verder naar het middeleeuwse Puente la Reina, dat zijn naam dankt aan de statige romaanse brug aller pelgrims over de rivier Arga. Twee pelgrimsroutes komen hier samen, vanuit Roncesvalles en vanuit Jaca. We drinken er koffie en rijden verder naar het romaanse stadje Estella. In Estella la bella, ook wel het Toledo van het noorden genoemd, lunchen we op eigen gelegenheid tussen prachtige paleizen en kerken. Daarna volgt een eerste kennismaking met het pelgrimeren. We maken een wandeling van ongeveer 2 uur, van het Monasterio de Irache, waar we ons eerst kunnen laven aan een glas pelgrimswijn, naar Villamayor. 

dag 3, di 17-09  In Santo Domingo de Calzada bezoeken we het oude pelgrimshospitaal en de kathedraal waar we horen over het wonder van de kip en haan. In de loop van de middag maken we een mooie wandeling van circa 2 uur uur door de Montes de Oca naar het Monasterio San Juan de Ortega, waarna we per touringcar onze weg vervolgen naar Burgos. Indien de tijd en de voeten het toelaten, maken we ‘s avonds alvast een verkennende stadswandeling. Twee overnachtingen in Burgos.

dag 4, wo 18-09 Vandaag, in Burgos, beginnen we de dag met een wandeling door het mooie dal van de Arlanza voor een bezoek aan het kartuizerklooster Miraflores (ca. 4 km). ’s Middags bezoeken we de gotische kathedraal van Santa María, de op twee na grootste van Spanje. Tevens zien we de stadspoorten en het beroemde ruiterstandbeeld van El Cid. In de namiddag kan er een bezoek worden gebracht aan het roemruchte cisterciënzer klooster Santa María la Real de las Huelgas.   

dag 5, do 19-09 Op weg naar León drinken we koffie in Castrojeriz en maken een ca. 2 uur durende wandeling naar Itero del Castillo. We bezoeken vervolgens Frómista, waar we de kerk San Martín bezichtigen, het perfecte romaanse gebouw. Kort voor aankomst in León bezoeken we de landelijk gelegen kloosterkerk San Miguel de Escalada. Twee overnachtingen in León.

dag 6, vr 20-09 Vandaag, in León, bezoeken we de kathedraal, bekend om haar prachtige gebrandschilderde ramen, en het Colegiata San Isidoro, de basiliek en het Panteón Real, waar 23 vorsten begraven liggen. 
In de middag staat een excursie op het programma naar Astorga. Op weg erheen bewonderen de mooie renaissancegevel van het voormalig pelgrimshospitaal San Marcos. Het gebouw diende ooit ook als hoofdkwartier voor de Ridderorde van Santiago en is nu een parador. We nemen de gelegenheid te baat om In Hospital de Orbigo een korte wandeling te maken over de iconische, ellenlange Romeinse brug. Aangekomen in Astora bezoeken we de kathedraal en het voormalige bisschoppelijk paleis, ontworpen door niemand minder dan Gaudí. 

dag 7, za 21-09 Via Ponferrada en Villafranca rijden we naar Vega de Valcarce en vervolgens door een mooi dal naar Las Herrerias. Hier beginnen we onze 7 km lange wandeling beginnen naar O Cebreiro. Vanuit dit hooggelegen dorp met z’n sobere romaanse kerkje en de typische boerenhuizen hebben we een mooi zicht op het voor ons gelegen Galicië. Na de lunch aldaar vertrekken we voor onze laatste etappe naar Santiago de Compostela, waar we twee nachten verblijven in een heerlijk hotel.  

dag 8, zo 22-09 Uitgebreide verkenning van Santiago tijdens een stadswandeling, waarbij een bezichtiging van de kathedraal en het bijbehorende museum uiteraard niet ontbreekt. De middag is ter vrije besteding. Afscheidsdiner in Santiago de Compostela, eindpunt van de eeuwenoude pelgrimsroute.

dag 9, ma 23-09 Transfer naar de luchthaven van Santiago de Compostela en directe lijnvlucht Santiago-Amsterdam.

Reisgegevens

Reissom: € 2.395,-
Toeslag eenpersoonskamer: € 375,-

Inclusief
Lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, overnachtingen op basis van logies en ontbijt, 6 diners, reisleiding, organisatorische begeleiding door oud-pelgrims, entrees, CO2-compensatie.

Exclusief 
Overige maaltijden, drankjes, fooien, verzekeringen, verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking.

Groepsgrootte 
De reis gaat door bij minimaal 15 deelnemers; het maximum bedraagt 25.

Reisleiding
De reis zal inhoudelijk worden geleid door drs. Herman Holtmaat. Hij specialiseerde zich na zijn studie sociale wetenschappen in de Spaanse kunst- en cultuurgeschiedenis. Heeft in 2000 vanuit Nederland de pelgrimstocht naar Santiago gelopen en is lid van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob. 

Vervoer naar de bestemming
We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Bilbao en van Santiago de Compostela naar Amsterdam per Vueling. De vluchttijden zijn:
15-09-2019      Amsterdam - Bilbao                           15.05 - 17.15 uur
23-09-2019      Santiago de Compostela – Amsterdam  12.45 - 15.10 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen. 
NB Zie https://www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Reist u liever per trein? Het is mogelijk om per trein van Nederland naar Bilbao te reizen, en terug vanaf Santiago de Compostela. Het is een mooi, maar geen eenvoudig traject. Het bestaat uit diverse treinen (Thalys, TGV, AVE en lokale treinen), waardoor u verschillende keren dient over te stappen. Op de heenweg verblijft u een nacht aan boord en op de terugweg verblijft u (op eigen gelegenheid) een nacht in Madrid. Neemt u voor meer informatie en prijzen gerust contact met ons op. 

Vervoer ter plaatse

De rondreis door Spanje wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. Houdt u rekening met af en toe bochtige wegen.

Hotels en maaltijden

Tijdens de reis wordt verbleven in goede drie- en viersterrenhotels in het centrum van Logroño, Burgos, León en Santiago de Compostela. Op zes avonden wordt gezamenlijk gedineerd. De inbegrepen maaltijden vinden plaats in de hotels of lokale restaurants en er wordt gekozen voor menu’s met zo veel mogelijk plaatselijke producten.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Dit betekent dat het programma goed gevuld is, maar dat er voldoende tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen. Om het pelgrimeren te ervaren staat bijna elke dag een mooie wandeling op het programma, van zo’n anderhalf tot tweeënhalf uur door veelal heuvelachtig landschap. De wandelingen zijn niet verplicht, maar vormen wel een essentieel onderdeel van deze reis. Het is dan ook belangrijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat behalve de wandelingen, veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, kunt u gerust telefonisch contact met Labrys Reizen opnemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Weer

September is een zeer geschikte periode voor een cultuur- en wandelreis door Spanje. De temperatuur is doorgaans zeer aangenaam. We mogen rekenen op een nazomer met gemiddelde maximumtemperatuur van 24 ºC in Logroño, Burgos en León. In Santiago de Compostela liggen de temperaturen over het algemeen iets lager en valt er meer neerslag (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten 

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Spanje maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen. 

Verblijfsduur & prijs

9 dagen vanaf € 2.395,- per persoon

Labrys Reizen
Labrys Reizen
Berg en Dalseweg 27
6522 BA
Nijmegen

024 38 22 110
info@labrysreizen.nl
www.labrysreizen.nl
v.a. pp.€ 2.395,-