Foto's: Oceanwide Expeditions

IJsberen, walrussen en ivoormeeuwen

Het ijs knispert zacht in de stilte. Het water in de baai ligt er roerloos bij tussen met witte mutsen getooide bergen. Een donkere wolk schuift over, met stralende gouden randen. Dan knipoogt de zon er onderdoor. De zon staat laag, maar hoog genoeg om warmte te stralen door de frisse lucht heen. ’s Nachts schijnt de zon in het noorden, overdag in het zuiden. Zo cirkelt hij om Spitsbergen, altijd laag genoeg voor verpletterend mooie weerspiegelingen, glinsteringen en schaduwen, en een waaier aan kleuren op de bergen, de baaien en het ijs.

Eind juni ga ik met een groep Trouwlezers een week varen langs Spitsbergen, op de Plancius, een comfortabel en ijsbestendig cruiseschip. We varen vanuit Longyearbyen, het stadje op Spitsbergen. Daarvandaan varen we de fjord uit en om het eilandje Amsterdamoya heen naar de Zeven Eilanden in het noordoosten van de archipel.

In stoere, snelle opblaasboten gaan we op de fraaiste plekken aan land, op zoek naar kleine rietganzen, paarse strandlopers, rosse franjepoten, poolvossen en rendieren. De toendra bloeit vast al, met onder meer purpersteenbreek. De kans dat we walrussen zien is groot. Die zijn niet bang, maar nieuwsgierig. We benaderen de dieren niet, ze benaderen ons. Ook ijsberen kunnen nieuwsgierig zijn. Met wat geluk laten ze zich vanaf de Plancius goed zien. Aan dek staand maken we grote kans op diverse soorten walvissen, zeehonden en natuurlijk zeevogels als zwarte zeekoeten, Noordse sterns en de sneeuwwitte ivoormeeuwen… 

Gaat u mee? Wie weet tot eind juni op Spitsbergen!

Koos Dijksterhuis

Verblijfsduur & prijs

9 dagen vanaf € 4.885,- per persoon

Dagprogramma

Dag 1:
In de middag vlieg je naar Oslo en overnacht je in een hotel vlakbij de luchthaven. 

Dag 2:
’s Morgens vlieg je vanaf de luchthaven Gardermoen naar Longyearbyen, de hoofdstad van Spitsbergen. Het is een klein stadje (1800 inwoners) dat vroeger van de mijnbouw leefde. Het Polar Museum is zeker de moeite van een bezoek waard. Aan het einde van de middag, om 16.00 stap je aan boord van het schip dat in de haven ligt. Aan het begin van de avond zal de Plancius de Isfjorden uitvaren. In deze 75 kilometer lange fjord zien we mogelijk al onze eerste walvissen.

Dag 3:
Gedurende de nacht varen we naar het noorden, naar de Raudfjord, gelegen in het noordwesten van Spitsbergen. Deze prachtige fjord wordt gedomineerd door spectaculaire gletsjers en is een geliefde plek is voor Ringelrobben, Baardrobben en vaak ook IJsberen. De kliffen in de fjord bieden ook plaats aan grote kolonies Dikbekzeekoeten en Drieteenmeeuwen. 

Dag 4:
Mogelijk bezoeken we de Liefdefjord en varen daar langs de bijna 5 kilometer lange Monaco gletsjer. De Liefdefjord is IJsberen gebied en dit magnifieke roofdier wordt dan ook regelmatig waargenomen in de fjord, zelfs op de gletsjer, wat een prachtige fotogelegenheid zou bieden. Het water voor het gletsjerfront is een interessant foerageergebied voor duizenden Drieteenmeeuwen, ook Beluga’s worden hier regelmatig voor de gletsjer gezien. 

Dag 5:
Vandaag varen we de Hinlopen Straat binnen, een Hoog-Arctische zeestraat tussen West Spitsbergen en Nordaustlandet. In de monding van deze zeestraat worden regelmatig Blauwe vinvissen gezien en het gebied is de thuisbasis van Walrussen, Baardrobben, Ivoormeeuwen en IJsberen. We maken een wandeling over de Arctische toendra van het Lomfjordshalvøya en bekijken vanaf de zodiacs de vogelkliffen van Alkefjellet, met zijn tienduizenden Dikbekzeekoeten en Drieteenmeeuwen één van de hoogtepunten van Spitsbergen. Aan de oostkant van de Hinlopen Straat, op Nordaustlandet, ervaren we hoe ‘Life in the Freezer’ moet voelen tijdens een landing in Palanderbukta. In deze ijswoestijn leven toch ook nog rendieren, Kleine rietganzen, Ivoormeeuwen en IJsberen.

Dag 6:
Ten noorden van Nordaustlandet hopen we vandaag het meest noordelijke punt van de reis te bereiken, bij Phippsøya, één van de Sjuøyane, oftewel de Zeven Eilanden, een groep ongerepte eilanden ten noorden van Nordaustlandet. Hier bevinden we ons op bijna 81 graden noorderbreedte en slechts 1000 kilometer van de geografische Noordpool. Dit is de zogenaamde ‘Hoge Arctische Zone’. IJsberen bevolken deze regio, samen met Walrussen en Ivoormeeuwen. Mogelijk komen we hier ook pakijs tegen en het schip zal dit dan zeker benaderen om deze witte woestijn te aanschouwen. Het pakijs is de natuurlijke habitat van de IJsbeer en we gaan dan ook pogen dit fantastisch mooie dier hier te zien.

Dag 7:
Terugkerend naar de westkust van Spitsbergen varen we langs of mogelijk door het pakijs, waar we blijven uitkijken naar IJsberen, Walrussen en de zeldzame Groenlandse walvis. Ongeveer 40 zeemijlen ten westen van Spitsbergen varen we langs de rand van het Continentaal Plat, daar waar vinvissen foerageren in de ‘upwelling’ stromingen langs de kust van Spitsbergen. Bij de monding van de Kongsfjord is er ook een goede kans om walvissen te zien.

Dag 8:
Op het eiland Prins Karls Forland vinden we een zogenaamde ‘haul-out’, een rustplaats van Walrussen. Het is een bijzondere ervaring deze magnifieke dieren van dichtbij te kunnen zien. Een alternatief is Trygghamna, in de monding van de Isfjord. Hier broeden op de grote vogelklif Alkhornet vele tienduizenden zeevogels. Onder de klif, op de vruchtbare hellingen, zien we vaak rendieren en Poolvossen die onderaan de klif naar gevallen eieren en kuikens zoeken. Tijdens de nacht komen we aan in Longyearbyen. 

Dag 9:
Vroeg in de ochtend komt het schip aan in Longyearbyen en na het laatste ontbijt aan boord, is het verblijf aan boorde van de Plancius ten einde. Vanaf Longyearbyen vlieg je via Oslo terug naar Amsterdam.


SNP Natuurreizen
SNP Natuurreizen
Molukkenstraat 7
6524 NA
Nijmegen

024 - 327 70 00
info@snp.nl
www.snp.nl
v.a. pp.€ 4.885,-