9-daagse wandelreis naar Israël en Palestina

Op zoek naar de sporen van het Israël en Palestina van 2000 jaar geleden? Tijdens deze Trouw lezersreis ontdek je niet alleen hoe verschillende bevolkingsgroepen vandaag de dag samenleven in het beloofde land, maar ook de plek waar Jezus zijn volgelingen toesprak: tussen de olijfbomen en in het ruige woestijnlandschap. Op andere historische plekken maak je kennis met het werk van meesterlijke architecten en Romeinse mozaïeken. De Bijbelse geschiedenis komt tot leven!

We wandelen van Nazareth via het meer van Galilea, de Jordaanvallei en de woestijn bij Jericho naar de fascinerende wereldstad Jeruzalem. Je verblijft in hotels, kibboets en pelgrimshuizen.

Dag-tot-dagprogramma

Dag 1

Vandaag vliegen we van Amsterdam naar Tel Aviv. Hier wacht een gecharterde bus die ons in ongeveer 1,5 uur naar Nazareth brengt. We overnachten in een hotel in het centrum van de stad.

Overnachting in Nazareth

Dag 2

De eerste ochtend in Israël bezoeken we Nazareth en zijn opmerkelijke bezienswaardigheden, zoals de indrukwekkende katholieke Annunciatiekerk met talloze afbeeldingen van Maria van over de hele wereld, de Arabische markt ("suq") met haar rijke, kleurrijke selectie van kruiden en snoepjes.

Een korte rit (circa 25 minuten) brengt ons daarna naar Tzippori, het oude Sepphoris. In de tijd van Jezus de mooiste koninklijke stad in Galilea! Misschien werkten Jozef en zijn zoon daar als timmerlieden. Onder de indrukwekkende archeologische overblijfselen vinden we het oude watersysteem en misschien wel de mooiste mozaïeken in de regio, waaronder de beroemde "Mona Lisa of Tzippori". Van hieruit wandelen we naar het Arabische dorp Mash'had, waar volgens de traditie het graf van de profeet Jona ligt. Daarna wandelen we door naar Cana. De Franciscaner "Wedding Church" herinnert aan het wijnmirakel in Cana: de eerste zelfopenbaring van Jezus. We ontmoeten we een lokale Arabische familie en horen we meer over hun dagelijks leven, uitdagingen en dromen. (wandeling 6 kilometer, 2,5 uur, 100 meter stijgen, 150 meter dalen). Een korte rit brengt ons weer terug naar Nazareth.

Overnachting in Nazareth 

Dag 3

Een ritje van circa 30 minuten brengt ons van Nazareth naar de velden van Kibbutz Lavi, in het hart van het vruchtbare Galilea. Hier begint onze afwisselende wandeling van vandaag. We wandelen langs de "Horns of Hittim" en door de prachtige Duivenvallei (Wadi Hamam). De wandeling eindigt in het landelijke Arabische dorp Hamam (12 kilometer, 5 uur, 50 meter stijgen, 450 meter dalen). Iets verderop ligt Migdal, de oudste stad aan de oevers van het Meer van Tiberias, dat op 200 meter onder zeeniveau ligt en het grootste zoetwatermeer van de Levant is. Migdal wordt geassocieerd met Maria van Migdal, ofwel Maria Magdalena. In de namiddag reizen we (ongeveer 25 minuten) naar onze volgende overnachtingsplek op een kibboets, aan de zuidelijke oever van het Meer van Tiberias. Hier maken we kennis met de unieke gemeenschap van de kibboets, hun rol in de oprichting van de staat Israël, de speciale sociale omgeving die de kibboets heeft gecreëerd en de uitdagingen van vandaag in een snel veranderende wereld. Overnachting in Degania 

Dag 4

Vandaag bezoeken we een aantal plekken aan de oever van het Meer van Tiberias (ofwel het Meer van Genezareth), die geassocieerd worden met het leven van Jezus. We bezoeken de Mount of Beatitudes, waar Jezus zijn bergrede hield. Een korte wandeling vanaf het klooster op deze heuvel (met een top die 58 meter onder zeeniveau ligt, maar nog altijd 150 meter boven het Meer van Tiberias uit steekt) brengt ons aan de oever naar Tabgha - met zijn Kerk van de Vermenigvuldiging van Brood en Vissen. Vervolgens wandelen we langs de oever van het meer naar Kapernaum met zijn opgravingen en Franciscaner klooster. Hier vinden we ook de beroemde 'Insula', een residentieel complex dat typisch is voor het tijdperk en dat ons een zeer tastbaar begrip geeft voor het gezegde 'in mijn vaders huis zijn veel kamers'. Wandeling 5,5 kilometer, 150 meter dalen, duur 2 uur)

’s Middags wacht een langere rit (van ongeveer 2 uur en 15 minuten) door de vruchtbare Jordaanvallei naar de Dode Zee, met -400 meter het laagste punt op aarde en waar we aan het eind van de dag een duik in het zoutste water ter wereld kunnen nemen. Helemaal kopje onder gaan is niet mogelijk en zeker ook niet aan te raden! Daarna is het nog een kort ritje naar Jericho, de oudste stad ter wereld, waar we de komende nachten verblijven. Het complex ligt vlak bij de restanten van het Hisham Palace.

Overnachting in Jericho

Dag 5

We maken een wandeling vanaf de ruïnes van het winterpaleis van Koning Herodes, aan de rand van de oase van Jericho en de Jordaanvallei, de woestijn van Judea in. We volgen de kloof van de diepe Wadi Qelt, waar een van de oude wegen van Jeruzalem naar Jericho doorheen voerde. Ons pad slingert langs de noordelijke kant van de kloof. Als we de oase van Jericho achter ons laten, passeren we de eerste hermitage - een grot die in de wand van de kliffen is gebouwd en die nog steeds het thuis is voor een van de Grieks-orthodoxe monniken. Al wandelend passeren we meer oude grotten tot we het Grieks-orthodoxe woestijnklooster van St. George bereiken, dat op de kliffen hoog boven in de Wadi balanceert. Nadat we het klooster hebben bezocht, wandelen we verder langs het oude Romeinse aquaduct tot aan de bron van Ein Qelt (als er water in de poelen staat is, dit een prachtig zwemplekje. De wandeling is 12 kilometer, 5 uur, 300 meter stijgen en 50 meter dalen. ’s Middags bezoeken we een van de Bedoeïenen families die in de woestijn van Judea nog een semi-nomadisch bestaan leiden. Onder het genot van een kopje thee krijgen we het nodige over hun levenswijze te horen. Daarna rijden we terug naar Jericho.

Overnachting in Jericho 

Dag 6

In circa 50 minuten rijden we dwars door de woestijn van Judea omhoog van 250 meter onder zeeniveau tot de 800 meter hoge Mount Scopus, die over de stad Jeruzalem uit kijkt. Een indrukwekkend panorama over de stad die zowel door de Christenen, als de Joden en de Moslims als Heilige Stad wordt beschouwd. We zien de gouden koepel van de Dome of the Rock onder ons schitteren in de zon. Nadat we het uitzicht bewonderd hebben, wandelen we door de Kidron Valley tot we Gethsemane bereiken aan de voet van de Olijfberg, met haar indrukwekkende begraafplaats. We steken de Kidron Valley over en gaan de oude stad van David binnen via de 'Dung Gate'. We wandelen langs de Westelijke Muur, die nog stamt uit de tijd van Herodes. De Klaagmuur vormt hier voor de Joden de belangrijkste heilige plek. Hierboven ligt het heiligdom van de Moslims: de Al Aqsa Moskee en de Tempelberg met de Dome of the Rock (deze is niet toegankelijk voor niet-moslims). Dan wandelen we door de Via Dolorosa (waaraan ook onze accommodatie ligt) tot we het uiteindelijke doel bereiken van onze ‘pelgrimswandeling’: De Heilige Grafkerk. In de namiddag wandelen we naar Mount Zion, die net buiten de stadsmuren ligt en waar we de meeste Joods en Christelijke monumenten vinden, zoals het graf van koning David, de Dormitiokerk en de Kamer van het Laatste Avondmaal. De wandeling vanaf Mount Scopus naar de stad is 3,5 kilometer, 1,5 uur, 100 meter dalen. In de binnenstad wandelen we ongeveer 4 à 5 uur. We overnachten in de oude binnenstad van Jeruzalem.

Overnachting in Jeruzalem

Dag 7

Vandaag brengen we een bezoek aan de Nieuwe Stad van Jeruzalem en komt de recentere geschiedenis van de Joden en de staat Israël aan bod. Eerst rijden we naar de 'monumentenberg' van Jeruzalem, met het indrukwekkende Mount Herzl Cemetery en het nog indrukwekkender Holocaust Memorial van Yad Vashem. We bezoeken het monument voor de kinderen, de tent van herdenking en het museum. Na dit bezoek, dat een onuitwisbare indruk achterlaat, is het tijd voor een luchtiger onderwerp en bezoeken we de moderne Mahane Yehuda markt. Daarna worden we naar de oude stad teruggebracht en is er nog volop gelegenheid om op eigen houtje door de oude stad te zwerven en de vele buurtjes, steegjes, de suq (ofwel Arabische bazaar) te ontdekken. Overal vind je koffietentjes. Uniek is de rooftop walk die je kunt ondernemen en waarbij je een fantastisch uitzicht over de oude stad hebt.

Overnachting in Jeruzalem.

Dag 8

Vandaag begeven wij ons aan de andere kant van “de muur”. Voorbij het checkpoint wacht de Palestijnse gids ons op voor kennismaking met het leven in Palestijns gebied. We bezoeken een van de voormalige vluchtelingen kampen, wandelen door deze inmiddels buitenwijk van Bethlehem, bezoeken het cultureel centrum van de buurt en krijgen uitleg over het leven als voormalig Palestijns vluchteling. Tijdens een wandeling door het UNESCO werelderfgoed gebied van Battir, met haar eeuwenoude irrigatiesysteem, vertelt onze gids over de oorsprong van deze plek. We lunchen bovenaan de landbouwterrassen. Daarna gaan we met de bus het centrum van Bethlehem in om de geboortekerk te bezoeken. Wandeling Battir 6 km, 150 meter stijgen en 200 meter dalen.

Overnachting in Jeruzalem

Dag 9 Na het ontbijt is er misschien, afhankelijk van de terugvlucht, nog tijd om de stad Jeruzalem voor een laatste keer te bezoeken. Daarna worden we in ca. 1 uur en een kwartier naar het vliegveld Ben Gurion bij Tel Aviv gebracht. Van hier vliegen we weer terug naar Amsterdam en is onze reis door Israël ten einde.

Inbegrepen:

 • alle overnachtingen (in hotel, resort, kibboets en pelgrimshuis op tweepersoonskamer met douche en toilet)
 • alle ontbijten en diners vanaf diner dag 1 t/m ontbijt dag 9
 • transfers met gecharterde mini- of midibus volgens programma
 • diensten SNP-reisleider
 • alle entrees conform programma
 • lokale Engelstalige wandel- en cultuurgidsen
 • Boekje ‘Te gast in... Israël’

Niet-inbegrepen

 • heen- en terugreis (optioneel, zie prijsinformatie)
 • lunches
 • evt. inentingen
 • uitgaven van persoonlijke aard

Verblijfsduur & prijs

9 dagen vanaf € 2.210,- per persoon

Vertrekdata

24 oktober en 26 december 2019

Vanaf € 1.795,- p.p. op basis van tweepersoonskamer exclusief vlucht Vanaf € 2.285,-p.p. op basis van eenpersoonskamer exclusief vlucht Vanaf € 2.210,- p.p. op basis van tweepersoonskamer inclusief vlucht Vanaf € 2.700,-p.p. op basis van eenpersoonskamer inclusief vlucht

Prijzen zijn per persoon gebaseerd op 1 volwassene(n). De prijzen zijn exclusief reserveringskosten    € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking.

 • Let op: vanaf 8 weken voor vertrek kunnen wij de prijs van de vlucht niet meer garanderen en is de vluchtprijs altijd op aanvraag
 • Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met Transavia rechtstreeks naar Tel Aviv v.v.

SNP Natuurreizen
SNP Natuurreizen
Molukkenstraat 7
6524 NA
Nijmegen

024 - 327 70 00
info@snp.nl
www.snp.nl
v.a. pp.€ 2.210,-