De reis

Natuurliefde, Schierliefde, Eilandgevoel…. Ontdek samen met Trouw-natuurschrijver Koos Dijksterhuis de schoonheid, unieke eilandsfeer en natuurlijke rijkdom van wat misschien wel het mooiste Waddeneiland is: Schiermonnikoog. Vanuit een comfortabel hotel ga je twee dagen met Koos op pad, te voet en per fiets om de prachtige natuur, unieke en verborgen plekjes van het eiland te ontdekken.

Al bijna tien jaar schrijft Koos Dijksterhuis iedere werkdag in Trouw een zeer kort verhaal over de natuur. Zijn mooiste verhalen schreef hij over het door hem geliefde eiland Schiermonnikoog. Die zijn nu gebundeld in het boek Eilandgevoel. Koos bezoekt het eiland zijn hele leven meer malen per jaar. Op Schiermonnikoog zijn bijna alle landschappen van Nederland te vinden: duinen, strand, wad, zee, kwelder, plas, moeras, bos, weiland, akker, tuin en bebouwing. Er is op Schiermonnikoog ook veel niet: files, parkeerproblemen, massavertier. Er is rust, ruimte en schone lucht. Zoals Koos zegt: het paradijs bestaat niet, maar Schiermonnikoog komt in de buurt! En er zijn eilanders: vriendelijke mensen die (bad)gasten graag zien komen en gaan. Die gasten zijn fijnproevers en natuurliefhebbers. Ze komen zonder auto naar misschien wel het mooiste en fijnste eiland van de wereld. Als Trouw-lezer mag je met Koos mee naar Schiermonnikoog! Tijdens dit arrangement laat Koos je te voet en op de fiets het eiland zien. Voor iedere deelnemer signeert Koos een exemplaar van zijn boek Eilandgevoel. Je verblijft in het comfortabele hotel Graaf Bernstorff in het centrum van het dorp. Koos geeft een lezing en begeleidt een wandel- en een fietstocht over het eiland.

Hoogtepunten

 • Begeleiding door journalist; schrijver en natuurkenner Koos Dijksterhuis
 • Korte en unieke kennismaking met de rijke natuur van de Wadden 
 • Verblijf in uitstekend hotel Graaf Bernstorff 
 • Waddenzee: UNESCO Werelderfgoed

Inclusief

 • 3 nachten in Hotel Graaf Bernstorff op tweepersoonskamer (of éénpersoonskamer indien geboekt) 
 • Maaltijden op basis van halfpension, van diner op dag 1 t/m ontbijt op dag 4
 • Huur fietsen op dag 3
 • Bezoek Schelpenmuseum dag 3
 • Lezing Koos Dijksterhuis dag 1
 • Begeleiding excursies door Koos Dijksterhuis op dag 2 en 3
 • Gesigneerd exemplaar van het boek Eilandgevoel
 • Busvervoer veerhaven Schiermonnikoog - dorp v.v.
 • Diensten SNP reisleider vanaf aankomst op Schiermonnikoog op dag 1 t/m vertrek vanaf Schiermonnikoog op dag 4

Exclusief

 • Bootreis van en naar Schiermonnikoog
 • Lunches
 • Verzekeringen
 • Persoonlijke uitgaven 

Vertrekdatum & reisduur

13 mei en 17 juni 2019 4 daagse natuurreis Schiermonnikoog met journalist en schrijver Koos Dijksterhuis

Prijs

 • € 595, - p.p. op basis van 2-pk met vertrek op 13 mei & 17 juni 2019

Eventueel informatie over de reisbegeleider

Deze reis wordt begeleid door Trouw journalist en natuurschrijver Koos Dijksterhuis en een ervaren SNP-reisleider, die zorgdraagt voor de logistieke organisatie van de reis.

Koos verzorgt op de eerste avond een lezing over Schiermonnikoog en de natuur van de Wadden, en hij begeleidt de wandel-excursie en de fietsexcursie op dag 2 en 3, waarbij hij het nodige over de fascinerende natuur van Schiermonnikoog en het Waddengebied zal vertellen. Koos schrijft 5x per week een kort stukje over de natuur in het dagblad Trouw en is onder meer bekend van het boek De Spreeuw en van het boek Het Eilandgevoel, waarvan u ook een getekend exemplaar ontvangt. Voor meer informatie zie zijn website: http://www.dijksterhuis.net/

De SNP-reisleider zorgt voor de logistieke organisatie van de reis. De SNP reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie.

Dagprogramma

dag 1: Aankomst op Schiermonnikoog. Je reist op eigen gelegenheid naar Schiermonnikoog, waar je aan het eind van de middag in het comfortabele hotel midden in het dorp wordt verwacht. Na het diner is er een lezing door Koos Dijksterhuis op een locatie in het dorp georganiseerd. Hierbij zijn ook dorpelingen uitgenodigd, een leuke manier dus om kennis te maken met de eilanders. Koos vertelt over de natuur van Schier en de Wadden, de eilanders, het eilandgevoel en zijn liefde voor Schier. Hij deelt dan ook zijn gesigneerde boek Eilandgevoel aan de deelnemers van de reis uit. De diners vinden plaats bij een restaurant in het dorp.

dag 2: Vandaag maken we een wandeltocht over het eiland, begeleid door Koos Dijksterhuis. We bezoeken de Waddenkant van het eiland, de fraaie duinen en bossen, de vogelrijke Westerplas en we gaan uiteraard ook het strand op. Koos laat ons de bijzondere natuurlijke schoonheid van het eiland zien en vertelt over verschillende facetten van het landschap, de vogelrijkdom en de flora en fauna van de Wadden. Uiteraard nemen we ook een kijkje in het uitgebreide Bezoekerscentrum van het Nationale Park onder de (oude) witte vuurtoren. Wandelduur ca 4 uur.

dag 3: Vandaag maken we samen met Koos Dijksterhuis een fietstocht over het eiland waarbij we ook de beboste duinen en het schorrengebied aan de oostkant van het eiland bezoeken: de Oosterkwelder. Dit unieke kweldergebied met zijn bijzondere flora en vogelrijkdom is een van de weinige echte ‘wildernisgebieden’ van het land. Onderweg brengen we ook een bezoekje aan het kleine maar bijzondere schelpenmuseum van het eiland. De tocht duurt ca 4 uur.

dag 4: Het arrangement eindigt met het ontbijt in het hotel.

Informatie over de accommodatie(s)

Midden in de levendige kern van het dorp Schiermonnikoog, vindt u het statige Hotel Graaf Bernstorff. Genoemd naar de laatste particuliere eigenaar van het eiland; Graf (titel) Von Bernstorff. Het hotel herbergt een knusse bibliotheek, 17 comfortabele en sfeervol ingerichte hotelkamers. Hier is het, na omzwervingen over het eiland, aangenaam neerstrijken. Alle onlangs gerenoveerde hotelkamers bevinden zich aan de voorkant van het gebouw. De inrichting is fris met hier en daar een antiek detail. Geen van de kamers zijn gelijk in afmeting en vorm. De hotelkamers zijn vanzelfsprekend voorzien van douche of bad, toilet en fris opgemaakte boxspringbedden. De luxe kamers beschikken over een ruime zithoek. De meeste kamers hebben een balkon, anderen een Frans balkonnetje.

Klasse ***, 3 nachten

Verblijfsduur & prijs

4 dagen vanaf € 595,- per persoon

SNP Natuurreizen
SNP Natuurreizen
Molukkenstraat 7
6524 NA
Nijmegen

024 - 327 70 00
info@snp.nl
www.snp.nl
v.a. pp.€ 595,-