Aan boord van expeditieschip Hondius van Vlissingen naar Spitsbergen

Vierhonderd jaar geleden vertrokken Nederlandse walvisvaarders vanuit steden als Hoorn en Vlissingen naar het noorden, op zoek naar de Groenlandse walvis en de Noordkaper. Traan en baleinen waren in de Gouden Eeuw het doel van deze avontuurlijke reizen. De tijden zijn gelukkig veranderd en nu varen we vanuit Vlissingen met het nieuwe expeditieschip MS Hondius naar Spitsbergen. Niet om walvissen te jagen, maar om ze in de koude subarctische wateren te bewonderen. Samen met Ko de Korte, Spitsbergenspecialist, varen we via Schotland, de Shetland eilanden en het vulkanische eiland Jan Mayen naar de nog grotendeels in het pakijs gehulde eilandengroep van Spitsbergen. Ko de Korte nam deel aan de eerste Nederlandse Spitsbergen Expeditie en overwinterde met drie andere wetenschappers in de winter 1968/1969 op Spitsbergen. Een bijzondere reis speciaal voor de lezers van Trouw!

Opsomming hoogtepunten van de reis
- Speciaal voor lezers van Trouw
- Lezingen van Spitsbergenspecialist Ko de Korte
- Kans op het zien van dwergvinvissen, bruinvissen, witsnuitdolfijnen, orka’s, ijsberen, poolvossen en walrussen
- Bezoek aan de eilanden Fair Island en Jan Mayen
- De “maidentrip” van het gloednieuwe expeditieschip de MS Hondius

Aanbieding

  • Reisdatum: 3 juni – 14 juni 2019
  • Prijs per persoon: vanaf € 2.350,- (inclusief terugvlucht) 
  • Deze reis wordt uitgevoerd door SNP Natuurreizen 

Inclusief
- 11 nachten op de Hondius, verblijf aan boord op basis van vol pension, inclusief snacks, koffie en thee.
- vlucht Longyearbyen – Oslo - Amsterdam, incl. 23 kg ruimbagage
- zodiac cruises, excursies aan wal en groepsactiviteiten gedurende de reis
- lezingen en presentaties aan boord 
- gebruik van rubber laarzen
- transfers Longyearbyen
- diverse havengelden en belastingen tijdens de reis
- begeleiding aan boord door Ko de Korte en Engelstalige crew

Exclusief
- verplichte reisverzekering
- fooi bemanning Hondius
- bijdrage calamiteitenfonds € 2,50
- reserveringskosten € 20,- per boeking

Prijs
Prijs per persoon: vanaf € 2.350,-
vierpersoons porthole hut (met patrijspoorten als ramen) € 2.350,-
driepersoons porthole hut (met patrijspoorten als ramen) € 2.850,-
tweepersoons porthole hut (met patrijspoorten als ramen) € 3.100,-
tweepersoons hut met ramen € 3.400,-
tweepersoons deluxe hut € 3.650,-
tweepersoons superior hut € 4.050,-
tweepersoons junior suite € 4.350,-
tweepersoons grand suite € 5.000,-
tweepersoons Hondius suite € 5.700,-

Zwaarte van de reis
In zijn algemeenheid dien je over een goede gezondheid te beschikken. Je dient in staat te zijn om enkele uren te wandelen op oneffen soms drassig en rotsachtig terrein. Ook zullen er nog veel sneeuwvelden zijn. De meeste excursies vinden plaats per zodiac, een grote rubberen boot waarmee we naar het vasteland varen. 

Vanwege de steile trappen waarmee je afdaalt (en weer omhoog gaat) van het schip naar de zodiacs, dien je makkelijk te kunnen lopen, bukken en opstaan. Uiteraard word je zoveel mogelijk begeleid door de bemanning.

Uitrusting
Voor de excursies die je vanuit het expeditie schip maakt, gebruik je laarzen die aan boord worden verstrekt. Bij boeking wordt er gevraagd naar je schoenmaat. 
Verder is nodig: 
• Dagrugzakje (voor o.a. je camera)
• Stevige schoenen met goed profiel voor aan boord
• Fleece jack 
• Handschoenen 
• Regenkleding 
• Muts 
• Sjaal 
• Warme kleding 
• Wind- en waterdicht kleding
• Lang thermo-ondergoed 
• Zonnebril 
• Verrekijker 
• GELDIG paspoort (minimaal 6 maanden geldig na afloop reis)
• Kopieën van reisdocumenten 
• EHBO eenvoudige middelen 
• Kopieën van reis- en ziektekostenverzekering
• Niet meer dan 23 kg bagage ruimbagage

Geld op reis
Voor persoonlijke uitgaven, drankjes en fooien, dien je te rekenen op ca. € 200,-. Betaling aan boord van de Hondius kan met een Maestro kaart, credit card of cash. 

Informatie over de reisbegeleider
Aan boord van de Hondius kunnen maximaal 174 passagiers en er is een ca. 72 koppige bemanning, waaronder een zeer deskundige expeditieleiding en gidsen.

De begeleider van deze bijzondere Trouw-lezersreis is Ko de Korte. Ko nam deel aan de eerste Nederlandse Spitsbergen Expeditie en overwinterde met drie andere wetenschappers in de winter van 1968/1969 op Spitsbergen.

Dagprogramma 
Dag 1 en 2: Het Noordzeeleven
Ons avontuur begint in Vlissingen waar we ’s middags inschepen op het gloednieuwe expeditieschip de MS Hondius. Terwijl we de Noordzee oversteken hebben we een goede kans op het spotten van zeezoogdieren zoals dwergvinvissen, witsnuitdolfijnen en bruinvissen. Maar ook verschillende andere walvisachtigen, waaronder orka’s, worden soms ook gezien.

Dag 3: Noord Schotland
Vandaag komen we aan in het Schotse Aberdeen. Bij de ingang van de haven zijn meestal grote groepen tuimelaars te zien. De karakteristieke Girdleness vuurtoren is in 1833 ontworpen door de grootvader van Robert Louis Stevenson, de beroemde Schotse schrijver van klassiekers als ‘Schateiland’ en ‘Dr. Jekyll en Mr. Hyde’. 

Dag 4: Vogels, zeehonden en wereldberoemde breiwerken
Op Fair Isle, een van de Shetlandeilanden, leven zo’n 70 eilanders. Dit fabelachtige eiland is een waar vogelparadijs. De locals vergezellen je graag naar het nestgebied van de papegaaiduikers en naar de wereldberoemde Fair Isle Bird Observatory. In het gemeentehuis worden zelfgebakken lekkernijen geserveerd en zijn de beroemde truien en mutsen te koop.

Dag 5 – 6: Op naar Jan Mayen
We vervolgen onze expeditie en varen noordwaarts naar het Noorse eiland Jan Mayen, op zo’n 300 zeemijl ten noordoosten van IJsland. Tijdens deze twee dagen op zee hebben we een zeer goede kans op zien van walvissen, zoals dwergvinvissen, gewone vinvissen, blauwe vinvissen en mogelijk zelfs orka’s, die vaak nieuwsgierig zijn naar schepen.

Dag 7: Een met ijs bedekte vulkaan midden in de oceaan
We komen aan op Jan Mayen. Dit vulkanische eiland in de Noordelijke IJszee is met zijn typische landschap adembenemend mooi. Het hoogste punt van het eiland is de vulkaan Beerenberg. Vanaf de hellingen van de bijna 2.300 meter hoge en vaak in wolken gehulde vulkaan glijden indrukwekkende gletsjers in zee.

Tot voor kort was het eiland verboden terrein vanwege de Noorse militaire basis. Als het weer ons gunstig gezind is én we toestemming hebben, hopen we het weerstation te bezoeken. We maken mogelijk ook een wandeling in Kvalrossbukta (Walrusbaai), om daar de overblijfselen van een 17e-eeuws Nederlands walvisvaarders station en een grote kolonie kleine alken te bekijken.

Dag 8 – 10: Onder de middernachtzon
Onder de middernachtzon varen we noordwaarts langs de rand van het pakijs, tot ongeveer 79 graden noorderbreedte. We kijken uit naar Groenlandse walvissen, zadelrobben, ijsberen en verschillende zeevogels. Daarna varen we westwaarts naar de rand van het Continentale Plat van West-Spitsbergen, waar de kans groot is dat we gewone vinvissen en, in de buurt van de monding van de Isfjord, dwergvinvissen zien.

Dag 11: De koele kusten
Voor de kust van Centraal-Spitsbergen ligt het ruige en langgerekte eiland Prins Karls Forland. Op een vlakke zandrichel liggen regelmatig walrussen uit te rusten. Een alternatief is de mooie fjord St. Johnfjorden of Trygghamna, in de monding van de Isfjord, waar op de grote vogelklif Alkhornet vele tienduizenden zeevogels broeden. Onder de klif, op de vruchtbare hellingen, zien we regelmatig rendieren en poolvossen.

Dag 12: Helemaal het einde: Longyearbyen
Jammer genoeg komt aan ieder avontuur een einde. We komen vandaag aan in Longyearbyen, de grootste nederzetting van Spitsbergen. In de loop van de nacht vliegen we via Oslo terug naar Schiphol met als onze bagage de diepe indrukken die deze bijzondere reis en de ruige natuur op ons gemaakt hebben.

Dit reisprogramma is enkel bedoeld als indicatie. Het programma kan variëren, afhankelijk van de plaatselijke ijs- en weersomstandigheden. Het definitieve programma wordt bepaald door de expeditieleider aan boord. Flexibiliteit is cruciaal voor expeditie cruises.

Informatie over de Hondius
Aan boord van het nieuwe expeditieschip Hondius heb je de keuze uit een verblijf in een:
- vierpersoons porthole hut (met patrijspoorten als ramen)
- driepersoons porthole hut (met patrijspoorten als ramen)
- tweepersoons porthole hut (met patrijspoorten als ramen)
- tweepersoons hut met ramen
- tweepersoons deluxe hut 
- tweepersoons superior hut 
- tweepersoons junior suite 
- tweepersoons grand suite 
- tweepersoons Hondius suite

Alle hutten zijn voorzien van een privé douche en hebben voldoende bergruimte. De tweepersoons porthole hutten hebben uit twee aparte bedden. De vierpersoonshutten hebben twee stapelbedden. Alleen de vierpersoonshutten kunnen op indeling worden geboekt met de regel dat er alleen dames of heren in verblijven.

De Hondius wordt het eerste schip dat is gebouwd volgens de ‘LR PC6’ klasse en voldoet hiermee aan de laatste en strengste regels van het ‘Lloyd’s Register’ voor ‘Polar Class 6’ schepen. De hoogste pool klasse notering voor ijsversterkte schepen. Het schip voldoet volledig aan de verplichte eisen van de ‘Polar code’, opgesteld door de ‘International Maritime Organization’ (IMO) voor het veilig navigeren in en het beschermen van het arctische milieu.
Aan boord van de Hondius is een arts aanwezig die de beschikking heeft over basis-medicamenten zoals bijvoorbeeld antibiotica. 

Het verblijf aan boord van de Hondius is op basis van vol pension waarbij ook thee, koffie en water is inbegrepen. Andere drankjes zijn voor eigen rekening. 
Aan boord van het expeditieschip is de voertaal Engels.

Vervoer
Op de laatste dag vlieg je met Scandinavian Airlines (SAS) van Longyearbyen via Oslo terug naar Schiphol. 

Vluchtschema (wijzigingen voorbehouden)  
Dag 12  Longyearbyen - Oslo  - Amsterdam
vluchtnr. SK4497 02.25 -05.20 uur
vluchtnr. SK821 08.10 -10.00  uur
 
NB1: Bovenstaand vluchtschema is onder voorbehoud van wijzigingen.  
NB2: Er is geen tijdsverschil met Nederland. 

Verblijfsduur & prijs

12 dagen vanaf € 2.350,- per persoon

SNP Natuurreizen
SNP Natuurreizen
Molukkenstraat 7
6524 NA
Nijmegen

024 - 327 70 00
info@snp.nl
www.snp.nl
v.a. pp.€ 2.350,-